Σόρογκας Σωτήρης

Σόρογκας Σωτήρης
Πληροφορίες
  • Χώρα: Ελλάδα
  • Γεννήθηκε: 1936

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1936 στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1961. Καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του ήταν κρατικός υπότροφος στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Φοίτησε επίσης για ένα χρόνο στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ. όπου διδάχτηκε αγιογραφία, την οποία, για μερικά χρόνια μετά την αποφοίτησή του, άσκησε για βιοπορισμό. Από τη δεκαετία του '60 επισκέπτονταν πολύ συχνά τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κέντρα και κυρίως το Παρίσι, στο οποίο παρέμεινε τον περισσότερο καιρό. Στη δεκαετία του '70 τα ταξίδια του συνεχίστηκαν και στην Αμερική. Με τη χορηγία του Ιδρύματος Φορντ το 1972, ο Σωτήρης Σόρογκας, παρακολούθησε τη σύγχρονη τέχνη στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λονδίνο, το Μιλάνο κ.ά.

Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στη μεγάλη τότε γκαλερί των Αθηνών "Hilton".

Πριν την έκθεση αυτή, είχε συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ήδη από το 1962 (Β' Πανελλαδική Νέων, 8η Πανελλήνια Έκθεση Ζαππείου, Ομάδα των 'Έξι στις γκαλερί "Άστορ" της Αθήνας και "Τέχνη" της Θεσσαλονίκης κ.ά). Τον Οκτώβριο του 1972 έγινε και η πρώτη ατομική του έκθεση στο εξωτερικό (Κολωνία), ενώ το 1988 έγιναν δύο ακόμα ατομικές εκθέσεις του στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες.

Το 1981 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιεννάλε του Σάο Πάολο. Συμμετείχε επίσης σε πολλές άλλες εκθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως στο Τόκιο, τη Σόφια, το Ντόρτμουντ, το Δουβλίνο, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη και αλλού. Εξέθεσε επίσης, με πρωτοβουλία ελληνικών αιθουσών τέχνης, στη Ρώμη, την Μπολώνια, τη Βασιλεία, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, καθώς και τη Σουηδία με την Πινακοθήκη Πιερίδη. Ανάλογη είναι και η εκθεσιακή του δραστηριότητα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Πτυχιούχων της Α.Σ.Κ.Τ. και του "Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης". Υπήρξε επίσης μέλος της "Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη", και μέλος της τριμελούς συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης "Σπείρα".

Από το 1964 έως το 2003 δίδαξε σχέδιο και χρώμα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, στο οποίο σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.

Συχνά αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες για θέματα τέχνης. Μέρος των κειμένων αυτών εκδόθηκε το 1992 από τις εκδόσεις "Στιγμή". Με το ζωγραφικό του έργο έχει ασχοληθεί το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων τεχνοκριτικών, ενώ ο ιστορικός τέχνης Τζιουλιάνο Σεραφίνι δημοσίευσε τρία κείμενα για τη ζωγραφική του σε έναν τόμο δίγλωσσης έκδοσης (Σμίλη, 1991). 'Έχουν γραφεί επίσης δύο μονογραφίες για την εργασία του. Η πρώτη είναι της τότε επμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Άννας Καφέτση, με τίτλο "Η Ποιητική της σιωπής στη ζωγραφική του Σόρογκα" (Κέδρος, 1985), και η δεύτερη της κριτικού και ιστορικού τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνάς Σχινά, με τίτλο "Σ. Σόρογκας - Μια αμφίδρομη ανάγνωση" (Τέθριππον, 1987).

Σήμερα ο Σόρογκας είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 'Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βελιγραδίου, στις Πινακοθήκες Πιερίδη, Βορρέ και Μοσχανδρέου, στο Τελλόγλειο Μουσείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γουλανδρή της Άνδρου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε δήμους, κοινότητες, τράπεζες, οργανισμούς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ