Προσοχή! Η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας συμφωνείτε με την χρήση των cookies, όπως αυτή περιγράφεται στους όρους χρήσης. OK

Χώνιας Τάσος - Το ξύλινο άλογο

[Επικοινωνήστε για Τιμή]
ΦΠΑ:

Αποστολή εντός Ελλάδος ΔΩΡΕΑΝ

Πουλημένο - Sold

Πιστοποιητικό:

Χώνιας Τάσος

Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα.
Ασχολείται με τη ζωγραφική έχοντας πάρει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης «Αγκάθι». Έργα του ανήκουν σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το επιζωγραφισμένο μεταλλικό γλυπτό «Φως μέσα στην καρδιά», οδηγεί με δεξιότητα στην ψευδαίσθηση ενός εσωτερικού χώρου που ανήκει σε μια αλλιώτικη, τρίτη διάσταση: το εκτυφλωτικό φως που εισβάλλει διαγώνια πότε από το ανοιχτό παράθυροκαί πότε από τή νοητή ανοικτή αριστερή πόρτα, εξερευνά την υφή της ύλης, συνδιαλέγεται με τις σκιές σε μια ποιητική αναζήτηση όπου πρωταγωνιστή η ίδια η διαδικασία της ζωγραφικής αφήνοντας στό θεατή τή αίσθηση τής μοναχικότητας.

Το έργο του επικεντρώνεται στη δημιουργία εσωτερικούς χώρους που δημιουργούν επιδέξια την ψευδαίσθηση ενός χώρου που ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος της τρίτης διάστασης. Η διερευνά το φως και πώς διαμορφώνει την υφή των υλικών, συνομιλεί με τις αποχρώσεις και σε αυτή τη διαδικασία εκθέτει την ποιητική αναζήτηση της δημιουργικής διαδικασίας ενός έργου τέχνης.


Σημαντική διάκριση για τον μυτιληνιάς καταγωγής ζωγράφο, Τάσο Χώνια


Το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό που διοργάνωσε για το 2010 - 2011, η γκαλερί «Saatchi» στο Λονδίνο, έλαβε ένας ζωγράφος με καταγωγή από τη Λέσβο. Ο Τάσος Χώνιας, η μητέρα του οποίου κατάγεται από την Καλλονή, προκρίθηκε ανάμεσα σε 5.777 ακόμη καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό από όλο τον κόσμο, αφού, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό, η εικαστική του πρόταση εντυπωσίασε.

Ζωγραφίζοντας εσωτερικούς χώρους


Έχοντας συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή, με τηλεοπτικά κανάλια και με κινηματογραφικές παραγωγές ήδη από τα 15 του χρόνια, το 2006, ο Τάσος Χώνιας πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση, στη γνωστή γκαλερί «Αγκάθι» της Αθήνας. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική, έχοντας πάρει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και με έργα του να περιλαμβάνονται σε πολλές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Οι πίνακές του, ζωγραφισμένοι με λάδια, παρουσιάζουν εσωτερικούς χώρους με μια τόσο επιδέξια τεχνική, που έχουν χαρακτηριστεί ως έργα τα οποία δίνουν «την ψευδαίσθηση ενός χώρου που ανήκει σε μια αλλιώτικη, τρίτη διάσταση». Το εκτυφλωτικό φως που χρησιμοποιεί, εξερευνά την υφή της ύλης και συνδιαλέγεται με τις σκιές.


«Ζω σε ένα νεοκλασικό σπίτι στην Κυψέλη», εξηγεί ο ίδιος στο «Ε». «Με γοητεύουν αυτοί οι χώροι, φαντάζομαι πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιά εδώ. Όλα είναι μελετημένα σ' αυτά τα σπίτια, ειδικά το πώς μπαίνει το φως από τα παράθυρα και από εκεί εμπνέομαι. Δεν βάζω ποτέ μοντέλα στο χώρο μου, αφού το θεωρώ φλύαρο και δεν θέλω να αποσπάσει την προσοχή του θεατή, θέλω να φαίνονται μόνο τα έπιπλα».


Η διάκριση στο Λονδίνο


Ο Τάσος Χώνιας, που προβάλει τη δουλειά του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είχε συμμετάσχει δύο φορές και στο παρελθόν, σε διαγωνισμούς της γκαλερί «Saatci» του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες γκαλερί στον κόσμο, που ανήκει και σε έναν αντίστοιχα πολύ μεγάλο συλλέκτη έργων τέχνης. Τότε, είχε αποσπάσει αρχικά το 10ο και στη συνέχεια το 8ο βραβείο.


Στο φετινό διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της γκαλερί, έπρεπε να υποβάλλουν τα έργα τους διαδικτυακά. Το έργο του Τάσου Χώνια, εικόνα και πάλι εσωτερικού χώρου σπιτιού, διακρίθηκε μεταξύ των 5.777 που συμμετείχαν συνολικά και απέσπασε το 2ο βραβείο. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ο ίδιος δήλωσε στο «Ε»: «Μπορεί να υπάρχει το χρηματικό έπαθλο, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η προβολή που ακολουθεί μια τέτοια διάκριση». Το έργο του έχει σταλεί ήδη στο Λονδίνο, στην πραγματική του πλέον μορφή και θα εκτίθεται στη γκαλερί «Saatci» όλο το χειμώνα.


Παράλληλα, ο Τάσος Χώνιας πρόκειται να παρουσιάσει την καινούρια του δουλειά, με παράλληλη έκδοση λευκώματος, στην Αθήνα στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι», ενώ το Μάρτιο του 2012, θα πραγματοποιήσει έκθεση στο Παρίσι, το καλοκαίρι του 2012, έκθεση στην Κύπρο και το 2013, θα εκθέσει σε γκαλερί της Νέας Υόρκης.