Προσοχή! Η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας συμφωνείτε με την χρήση των cookies, όπως αυτή περιγράφεται στους όρους χρήσης. OK

Μωραΐτης Τάκης

Μωραΐτης Τάκης


Έλκοντας την καταγωγή του από την Κεφαλλονιά και τη Μήλο, ο ζωγράφος Τάκης Μωραΐτης, ζει και εργάζεται από το 1969 στον Πειραιά.

Από τα γυμνασιακά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον και στροφή προς τη ζωγραφική ώστε να συνεχίσει ανώτερες σπουδές στην Ελλάδα και να τελειοποιήσει το δυναμικό του ταλέντο στις μεγάλες σχολές Καλών Τεχνών της Ρώμης και των Παρισίων, όπου μελέτησε σε βάθος τις σύγχρονες και κλασσικές τάσεις της Ζωγραφικής.

Οι σπουδές του αυτές άνοιξαν ευκαιρίες να σταθεί κοντά σε επώνυμους ζωγράφους μαθητής, συνάδελφος και φίλος. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε νωρίς από δασκάλους όπως ο Γιώργος Κουζούνης, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Γιάννης Τσαρούχης, που με τα μαθήματά τους και τις προσωπικές τους παρεμβάσεις διαμόρφωσαν στον καλλιτέχνη μία πιο εμφαντική προσέγγιση στην τεχνική των χρωμάτων, ώστε παράλληλα με τη συνθετική ή και τη συγκεκριμένη απεικόνιση των μοντέλων να επιχειρείται και η σύζευξη με την αφαιρετική αξία των γραμμών έκφρασης.

Οι πίνακες του Τάκη Μωραΐτη χαρακτηρίζονται από παρουσίαση τοπίου όπου κάθε στοιχείο και φυσιογνωμία παρμένα και ειδωμένα με συγκεκριμένη οπτική, λειτουργούν μέσα σε ανάλαφρο φόντο ρομαντικών χρωματικών τόνων, οι οποίοι ζωηρεύουν τις χρωματικές διαστάσεις του χώρου καθώς ξεκινούν από τη γη και τη θάλασσα για να ανέβουν στο στερέωμα του ουρανού. Η ιδιαίτερη κάθε φορά έμφαση που δίνει στην αισθητική του γαλάζιου και του λευκού τείνει και αγκαλιάζει σε αρμονική ζεύξη τις αποχρώσεις του ήλιου και τις ανταύγειας του πάνω στην ύλη. Η μετουσίωση αυτή δείχνει πόσο είναι επηρρεασμένος ο καλλιτέχνης από τις νησιώτικες καταβολές του από το Ιόνιο και τις Κυκλάδες.

Ο Τάκης Μωραΐτης ταξίδεψε τους πίνακες του πολλές φορές στο εξωτερικό, μεταφέροντας την γνήσια καταγάλανη χροιά του ουρανού και της ηλιοποτισμένης θάλασσας της πατρίδος στον Καναδά ( Κεμπέκ - Οτάβα ), Ηνωμένες Πολιτείες ( Νέα Υόρκη -Ουάσινγκτον -Φιλαδέλφεια - Αγ. Φραγκίσκος - Λος Αντζελες ), Μεγάλή Βρετανία ( Λονδίνο - Εδιμβούργο - Μπράιτον - Κέντ ), Γαλλία ( Παρίσι - Λυών - Νίκαια ), Ιταλία ( Ρώμη - Μιλάνο ), Ελβετία ( Γενεύη ), Βέλγιο, Μόνακο, Ρουμανία, Κύπρο, έως τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, με εξαιρετική κάθε φορά επιτυχία.

Με προσωπικές εκθέσεις στην Αθήνα - Πειραιά - Λάρισα - Τρίκαλα - Βόλο - Καρδίτσα - Καβάλα - Καστοριά - Κρήτη - Ρόδο - Μήλο - Σύρο - Σαντορίνη και Μύκονο, δημιούργησε αίσθηση και το κοινό τίμησε τα έργα του ζητήθηκαν σε πάρα πολλές ιδιωτικές συλλογές επωνύμων κα ανωνύμων.

Αξιοσημείωτη παρουσία έχουν τα έργα του στο Δημαρχείο του Πειραιά, της Κρήτης, της Σύρου, στην Κυπριακή Πινακοθήκη, στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, στα Ανάκτορα της Σαουδικής Αραβίας, και Εμιράτου του Μπαχρέιν. Μεγάλος αριθμός έργων έχει συγκεντρωθεί σε ιδιωτικές συλλογές ομογενών του Καναδά και των ΗΠΑ αλλά και της Αυστραλίας ύστερα από επίσκεψη συλλόγων ομογενών στη διαρκή έκθεση που διατηρούσε ο καλλιτέχνης στο ξενοδοχείο LEDRA MARRIOT. Ακόμη, έργα του Τάκη Μωραΐτη βρίσκονται σε γραφεία, οικίες, θαλαμηγούς, επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια ελλήνων πλοιοκτητών και βρετανών.

Ο ζωγράφος Τάκης Μωραΐτης έχει διακριθεί με πολλούς επαίνους σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, αλλά και με πρώτα βραβεία σε Πανελλήνιες Εκθέσεις Θαλασσογράφων καθώς και με πρώτο βραβείο και τιμητικό έπαινο σε εκθέσεις θαλασσινών τοπίων στην Ακαδημία Τέχνης της Λυών και της Διεθνούς Ακαδημίας Διοσκούρων της Ιταλίας.

"Με την πλούσια σε χρωματικές συνθέσεις παλέτα του δημιουργεί αυθεντική ατμόσφαιρα φωτίζοντας τη σκιά και αναπτύσσοντας ρομαντικές φόρμες και ρεαλιστικό μέτρο, αρκετές φορές με αφαίρεση, μα τις περισσότερες με εσοδυναμική συγκεκριμένη εικόνα. Με λίγες λέξεις θα τον αποκαλούσα απλά "ένας τεχνίτης του χρωστήρα." Λόγια που τιμούν το ζωγράφο, ειπωμένα από τον μεγάλο Σπύρο Βασιλείου στα εγκαίνια ατομικής έκθεσης του Τάκη Μωραΐτη στην Γκαλερί Ζυγός στην Αθήνα.

"Oι πίνακές του ξεχωρίζουν για ειλικρινή παρουσίαση των αισθήσεων του που ελέγχονται, όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, από σωστή πειθαρχία στους χρωματικούς τόνους. Μοιάζουν με ρομαντικές, με αξιόλογες μελωδίες της ψυχής μας βγαλμένες, αναδυόμενες από τη θάλασσα ως τον ουρανό και τον ήλιο." Αυτές τις συγκλονιστικές εκφράσεις χρωστά ο Τάκης Μωραΐτης στον μεγάλο ζωγράφο δάσκαλο του Γιάννη Τσαρούχη, όταν στο Μαρούσι ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε διαθέσει το στούντιο του για εκθεσιακό εργαστήρι των μαθητών του.

Moraitis Takis

He was born in 1969. His nationality being from Kefalonia and Milo the painter Takis Moraitis, lives and works in Piraeus since 1969. His artwork is characterized by a special color and a style that is used to capture the romantic light. He is influenced by the islands Ionio and Kikladhes. It is worth noticing his artwork in the Town Hall of Piraeus, Crete, Siros and the Cypriot National Art Gallery in the House of President in Cyprus, in the palaces of Saud Arabia, of Emirates and Bahrain. A great amount of his work has been gathered in private collections of homogenous in Canada, in U.S.A. and in Australia. Takis Moraitis has been awarded with many praises in group exhibitions and with the first prizes in Pan-Hellenic exhibitions of Seascape painters as well as with first prize and appraisal awards in exhibitions in the Art Academy of Lyon and the international Academy in Italy.

Δεν υπάρχουν προϊόντα Κάτω από αυτήν την Κατηγορία.